Kunstgras vezelvorm en garen
Kunstgras vezelvormen bepalen hoe het kunstgras eruit komt te zien. Zo zag kunstgras er vroeger erg nep uit, terwijl je het vandaag de dag vaak niet meer kunt onderscheiden van echt gras. Op onze en andere websites zie je bij de grassoorten informatie over de vezelvorm, zoals C-shape. Maar wat wordt hier nu mee bedoeld? Wij leggen het je graag uit!
Kunstgras C-shape vezels en garen
Bij kunstgras met C-shape vezels veert het kunstgras weer overeind wanneer je hier overheen loopt. Het veert weer terug naar de oorspronkelijke vorm en je hoeft het niet steeds op te borstelen. C-shape vezels hebben de vorm van een C.
Daarnaast voelen C-shape vezels erg zacht aan. Fijn dus wanneer je op je blote voeten over het kunstgras loopt of wanneer kinderen hierop spelen. Door het verschil in groene en bruine tinten geven C-shape vezels kunstgras een natuurlijke look.
C-shape vezels houden minder warmte vast dan andere kunstgrasgaren. Op een warme zomerdag hoef je dus niet bang te zijn dat je voeten verbranden door het warme kunstgras. Ook zijn C-shape garen voorzien van een uv-bestendige coating, zodat zelfs na vele jaren van intense zonnestralen het kunstgras er nog fris en netjes uitziet.
De kunstgrassoorten die je bij ons in deze categorie vindt, hebben ook C-shape vezels.
Kunstgras Flat-shape vezels en garen
Bij Flat-shape vezels zijn de vezels recht. Kunstgras met deze soort garen voelt vaak zacht aan en ziet er strak uit. Het nadeel van Flat-shape vezels is dat na intensief gebruik het kunstgras plat gaat liggen. Flat-shape kunstgras moet je dus wat vaker borstelen om het er mooi uit te laten zien.
Een combinatie van verschillende vezels
Er is ook kunstgras op de markt te vinden wat bestaat uit verschillende garen, zoals een deel van onze collectie. Het kunstgras is opgebouwd uit verschillende soorten en en kleuren vezels, zoals je hieronder kunt zien.
Een deel van de vezels zijn recht. Deze vezels zijn in verschillende groene tinten en lengtes door de kunstgrasmat gestoken. Hierdoor krijgt het kunstgras een natuurlijk profiel, waardoor het lijkt op natuurlijk gras. Een ander deel van de vezels zijn gekruld. Deze gekrulde vezels bootsen de vegetatiegroei na. Ze dragen bij aan een zacht en veerkrachtig oppervlak en ondersteunen de rechte vezels, zodat deze niet plat zullen gaan liggen.
De hoeveelheid vezels per vierkante meter
Bij het kiezen van het juiste kunstgras, kun je ook uit de hoeveelheid vezels (of steken) per vierkante meter afleiden hoe de kwaliteit is van het kunstgras. Kunstgras met veel vezels blijft ook rechter overeind staan, omdat de vezels dichter tegen elkaar aanliggen. Bij kunstgras met minder vezels zie je ook sneller de zwarte onderlaag door het kunstgras heen.
Het meest volle kunstgras uit onze collectie is het Kunstgras Groene Jonker. Dit type kunstgras voelt ook erg vol, fijn en zacht aan.
Het materiaal van kunstgras
Bij het uitzoeken van het juiste kunstgras kom je termen tegen als ‘PE Monofilament’, ‘PP Monofilament gekruld’ en meer. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk?
Monofilament is een draad dat bestaat uit één vezel. Dit draad kan bestaan uit verschillende materialen, zoals PE en PP.
PE = Polyethyleen
PP = Polypropyleen
Polyethyleen en polypropyleen lijken veel op elkaar. De kosten komen ook overeen met elkaar. Wanneer we kijken naar de verschillende kenmerken van beide kunststoffen, zien we dat PP aanzienlijk sterker is dan PE. Daarnaast is PP bestendiger tegen chemische producten.