Wanneer kunstgras leggen of plaatsen?
Je bent er over uit: je wilt ook graag kunstgras in de tuin aanleggen. Of je nu opzoek bent naar kunstgras in het voorjaar, de zomer of winter, je wilt natuurlijk wel weten wanneer je het beste kunstgras kunt leggen. Ieder seizoen van het jaar heeft zo zijn voordelen en nadelen om kunstgras te leggen. We kunnen je alvast één tipje van de sluier meegeven: je kunt kunstgras in ieder seizoen leggen. Maar, aan ieder seizoen kleven zowel voor- als nadelen. Welke dat zijn lees je hieronder!
Nog geen kunstgras? Ontdek het hier!
Kunstgras leggen in het voorjaar
Het voorjaar is natuurlijk bij uitstek dé periode om wat aan je tuin te doen. De temperaturen beginnen dan weer langzaam te stijgen, mensen krijgen de ‘grote schoonmaak kriebels’ en je wilt natuurlijk je tuin ook weer netjes op orde hebben voordat de zomer begint.
Hierdoor is het voorjaar een van de meest geliefde periodes om kunstgras aan te leggen in de tuin. Wanneer je er echt op tijd bij bent in het voorjaar (denk hierbij aan maart), dan ben je de grootste drukte nog voor. Door kunstgras in deze maand te bestellen kan het snel bij je bezorgd worden en weet je zeker dat je niet misgrijpt.
Bij het leggen van kunstgras in het voorjaar moet je rekening houden met regen. Kunstgras an sich kan goed tegen water, maar voor het plaatsen van het kunstgras dien je als eerste te zorgen voor een stabiele stevige bodem van (breker/kwarts)zand.
Kunstgras leggen in de zomer
In de zomer is het warmer dan in de andere seizoenen. Dit heeft een positief effect op het kunstgras. Doordat het kunstgras van kunststof is gemaakt – en kunststof soepeler wordt bij hoge temperaturen – wordt het kunstgras in een warme zomer wat soepeler. Hierdoor kun je het kunstgras wat makkelijker op zijn plek leggen en op maat snijden.
Kunstgras leggen in het najaar
Ook in het najaar kun je prima kunstgras leggen in de tuin. Het enige waar je dan rekening mee dient te houden is het weer. Bij harde regen of wind is het natuurlijk niet echt fijn om kunstgras te leggen. Zijn de temperaturen en het weer in het algemeen wat gematigder, dan kun je prima in de tuin aan de slag!
Ook met lichte regenval kun je kunstgras leggen in de tuin. Let er wel op dat het zand geen modderpoel wordt en zorg ervoor dat het wel weer droog is wanneer je de verschillende stukken kunstgras aan elkaar plakt met het zelfklevende kunstgrastape.
Kunstgras leggen in de winter
Ook in de winter kun je prima kunstgras leggen in de tuin! Dus heb je in de winter het kunstgras gekocht, dan kun je het gewoon plaatsen in de tuin. Net zoals bij de andere seizoenen zijn er wel bepaalde omstandigheden waar je rekening mee dient te houden.
Let er bij het plaatsen van het zand op dat het niet regent. Door de kou kan het kunstgras zelf ook wat stugger worden/aanvoelen, waardoor het net weer wat lastiger is om plooien uit het kunstgras glad te krijgen. Ook kunnen de uiteindes wat omhoog staan, omdat het kunstgras op een rol wordt geleverd.
De zijkanten van het kunstgras zet je weer vast met graspennen, waardoor het kunstgras sowieso wel netjes op zijn plaats blijft liggen. Indien het toch nog een beetje omhoog krult aan de zijkanten zal het bij de stijging van de temperaturen vanzelf wel weer een beetje indalen.
Heeft het gevroren? Dan wordt het wel wat lastiger om kunstgras aan te leggen. Wanneer er vorst in de grond zit kan de tuin niet worden afgegraven en is het lastiger om een goede onderlaag te creëren.
Kunstgras zelf leggen? Dat doe je eenvoudig zelf!
Kunstgras kun je laten leggen, maar je kunt het ook hartstikke eenvoudig zelf doen. In onze handleiding ‘Kunstgras leggen in 7 eenvoudige stappen’ hebben we de 7 stappen uitgebreid voor je beschreven. Bij de verschillende stappen vind je ook nog foto’s! Heb je toch nog vragen over het leggen van kunstgras? Dan kun je deze stellen aan onze kunstgras experts.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *