Kunstgras leggen op tegels, kan dat?
We krijgen regelmatig de vraag of je kunstgras kunt leggen op tegels. Als je bijvoorbeeld een dakterras hebt of een mooi bestraatte tuin, dan bespaart het veel tijd en werk wanneer je de tegels laat liggen. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om de tegels uit de tuin of van een dakterras te halen.
Wanneer je graag de tegels wil laten liggen, is dat geen probleem. Het is wel aan te raden om tussen de tegels en het kunstgras gebruik te maken van een tussenlaag. Wanneer je dit niet doet kan je tegen problemen aanlopen, zoals:
Wanneer je kunstgras gebruikt met een lager maaiveld (bijv. 20 mm hoog), is de kans redelijk aanwezig dat je de vorm van de tegels door het kunstgras heen gaat zien.
Je kunt de vormen en naden van de tegels door het kunstgras heen voelen.
De tegels kunnen hier en daar wat scheef liggen, waardoor de hoeken het kunstgras kunnen beschadigen of het kunstgras kan sneller slijten.
De tussenlaag tussen tegels en kunstgras
Er zijn twee manieren om een tussenlaag aan te brengen tussen tegens en kunstgras. Je kunt over de tegels een paar centimeter brekerzand leggen of gebruik maken van valdemping. Wij leggen je hieronder allebei de mogelijkheden uit.
1. Brekerzand tussen tegels en kunstgras
Met brekerzand tussen tegels en het kunstgras haal je de oneffenheden uit de ondergrond. Dit is echt niet altijd mogelijk, omdat het brekerzand in een soort ‘bak’ moet liggen. Aan de zijkanten van de tegels moet een hogere rand zijn – zoals een opsluitband – zodat het brekerzand niet tussen de tegels en het kunstgras kan lopen na een regenbui.
Strooi flink wat centimeters brekerzand over de tegels heen. Sproei het daarna nat met water, zodat je de lucht tussen het zand uit haalt. Daarna kun je het voorzichtig aantrillen zodat het zand strak en gelijkmatig is verdeeld over de tegels. Over het zand leg je een stabilisatiedoek met daaroverheen het kunstgras.
2. Valdemping tussen tegels en kunstgras
Liever sneller en eenvoudiger de oneffenheden uit de tegels halen? Dan kun je ook gebruik maken van een valdempingsmatten. Dit zijn dikkere matten 20 mm dik waarmee het kunstgras ook netjes liggen en zul je de tegels niet meer voelen.
Andere tips wanneer je kunstgras legt op tegels
Wanneer je de tegels laat liggen in de tuin of je dakterras, dan raden wij aan om te kiezen voor wat dikker kunstgras. Met dikker kunstgras heb je minder de kans dat het kunstgras zich gaat vormen naar de tegels.
Bekijk hier alle soorten kunstgras

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *