Kunstgras en veel regen, is dat erg?
De zomers worden droger, maar ook regenbuien worden volgens klimaatexperts heftiger. Een flinke regenbui kan voor wateroverlast zorgen in de tuin. Heb je kunstgras in de tuin of ga je dit aanleggen? Lees dan de tips hieronder zodat je wateroverlast kunt voorkomen of minimaliseren.
Waardoor ontstaat wateroverlast in de tuin (op kunstgras)?
Het kan natuurlijk voorkomen dat je wateroverlast hebt bij een flinke regenbui. Het water kan dan minder goed of niet meer weglopen. Dat kan meerdere oorzaken hebben zoals verstopte riolering of veel tegels in de tuin, waardoor er minder ruimte is voor het water om in de grond te infiltreren.
Heb je al kunstgras in de tuin liggen en blijft hier een (grote) waterplas op staan na een regenbui? Dat kan meerdere oorzaken hebben, waaronder:
Het kunstgras is over tegels heen gelegd
Het kunstgras is niet recht neergelegd
Er is geen of slechte drainage
Wat kun je doen tegen wateroverlast op kunstgras?
Een goede ondergrond voor kunstgras is haast net zo belangrijk als de kwaliteit van het kunstgras zelf. Alle soorten kunstgras van Kunstgras-XL.nl kunnen veel water doorlaten. Het kunstgras laat 60 liter water/per m²/per minuut door.
Wanneer je kunstgras aanlegt in de tuin, zorg dan voor een stabiele en vlakke ondergrond. Een goede waterdoorlatende ondergrond bestaat voor 5 à 10 centimeter zand dat goed is aangetrild en uitgevlakt. Heb je een dakterras waar kunstgras op wordt geplaatst? Zorg dan dat er aan de zijkanten van het dakterras voldoende afwateringsmogelijkheden zijn.
Vraag jezelf daarnaast af of er in je tuin voldoende ruimte is voor het regenwater om afgevoerd te worden. Het is vaak onmogelijk dat op een paar vierkante meter kunstgras of ander groen, veel water afgevoerd kan worden. Wanneer op ongeveer 1/3e van je tuin voldoende regenwater afgevoerd kan worden, zit je goed!
Is het erg dat er water blijft liggen op kunstgras?
Het is natuurlijk het beste voor het kunstgras en je tuin dat regenwater snel in de grond wordt opgenomen. Waar echt gras geel kleurt wanneer hier veel water op blijft liggen, maakt dat bij kunstgras niet zo veel uit. Het zal niet ten koste gaan van de kwaliteit.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *