Wat is de beste ondergrond voor kunstgras?
Ondergrond kunstgras
Wat is de beste ondergrond voor je kunstgras of grastapijt? Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een prachtig egaal kunstgrasveld, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond goed is. Je zou kunnen zeggen dat de ondergrond haast net zo belangrijk is als het kunstgras zelf! We leggen je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden zodat je de beste ondergrond hebt voor je kunstgrasveld.
Nog geen kunstgras? Ontdek hier al onze kunstgrassoorten
De beste ondergrond voor kunstgras
Wanneer je een kunstgrasveld gaat aanleggen in de tuin, kun je het beste brekerzand (inveegzand) gebruiken als ondergrond. Dit type zand laat namelijk makkelijk water door, wat goed is voor de drainage en je kunstgras. Je zult met zand als ondergrond dus veel minder snel last krijgen van waterplassen. Gebruik geen ophoogzand. Dit laat namelijk niet voldoende water door.
Stabiele ondergrond kunstgras met zand
Wanneer het zand in de tuin ligt, kun je dit het beste besproeien met water, zodat het zand kan ‘inklinken’. Door water over het zand te sproeien verdwijnt het lucht uit het zandbed. Daarna kun je het zand aantrillen met een trilplaat.
Tip: Heb je aarde in de tuin liggen? Graaf dit dan voor een deel uit en vervang dit door zand. Aarde kan kuilen gaan vormen bij (zware) regenval. We raden aan om een zandbed van ongeveer 5 tot 10 cm aan te leggen.
De onderlaag voor kunstgras
We kunnen nog niet direct kunstgras op het zand leggen. Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van onkruid, mos of mollen, dien je nog een stabilisatiedoek neer te leggen op tussen het zand en het kunstgras. Het stabilisatiedoek is waterdoorlatend en zorgt er ook voor dat de ondergrond stabieler blijft.
Stabiele ondergrond kunstgras: stabilisatiedoek
Daarnaast kun je ook kiezen voor valdemping. Valdempingsmatten zijn dikkere matten van 20 mm hoog. De matten zorgen voor een veilige speelomgeving en hebben een hoog schokabsorberend vermogen. Daarnaast laat valdemping water door, waardoor het een perfecte onderlaag is voor kunstgras.
Kunnen tegels als ondergrond voor kunstgras?
Heb je bijvoorbeeld een terras en wil je de tegels laten liggen als ondergrond? Hoewel we dit niet adviseren, is het mogelijk. Tussen tegels zitten naden en soms liggen ze een beetje scheef, dus er bestaat een kans dat je de tegels na verloop van tijd door het (korte) kunstgras heen gaat zien. Daarnaast kun je de tegels voelen wanneer je over het kunstgras loopt.
Wil je de tegels wel laten liggen? Dan kun je hier een laag brekerzand overheen leggen om de grond te egaliseren of kies voor de dikkere valdemping. Vind hier meer informatie over hoe je kunstgras het beste over tegels kunt plaatsen.
Welke onderlaag is niet geschikt voor kunstgras?
Niet iedere onderlaag is geschikt voor kunstgras, de volgende soorten raden wij af:
We raden af om kunstgras direct op echt/natuurlijk gras te leggen. Echte grasvelden zijn vrijwel nooit egaal, het gras groeit door en het is niet stabiel genoeg voor kunstgras.
Tevens raden wij af om kunstgras op zwarte grond neer te leggen. Bij zwarte grond is het moeilijk om dit goed te egaliseren. Daarnaast is het voor onkruid makkelijker om te kiemen in zwarte grond en kan het gaan verzakken waardoor het kunstgras scheef komt te liggen.
Gebruik geen cement of beton als ondergrond. Hoewel dit natuurlijk sterk en egaal is, laat het geen water door in de tuin.
Ondergrond kunstgras op een balkon of dakterras
Wanneer je kunstgras gaat neerleggen op een balkon of dakterras, kun je ook valdemping neerleggen om oneffenheden weg te halen. Daarnaast is het bij kunstgras op een balkon belangrijk dat het water voldoende afgevoerd kan worden. Wil je meer weten over kunstgras aanleggen op een balkon? Dat vind je op onze pagina ‘Kunstgras op je balkon aanleggen? Tips en inspiratie’.