Ook graag een onderhoudsvrije tuin? Vind hier tips!
Ook genieten van een prachtige tuin? Maar geen zin om hier veel onderhoud aan te plegen? Ga dan voor een onderhoudsvrije tuin. Een onderhoudsvrije tuin hoeft niet saai te zijn. Met onze tips haal jij het maximale uit je onderhoudsvrije voor- en achtertuin.
Vervang het gras door kunstgras
Een gazon is hartstikke prachtig, maar heeft wel het nodige onderhoud nodig. Zoals het verwijderen van onkruid, het maaien van het gras en het knippen van de grasranden. Liever hieraan geen vrije uren meer besteden? Kies dan voor het plaatsen van kunstgras!
Kunstgras is verkrijgbaar in vele soorten, hoogtes en typen. Wil je bijvoorbeeld wat steviger en super zacht kunstgras waar de kinderen veilig en fijn op kunnen spelen? Dan kan dat! Ook is er super zacht kunstgras verkrijgbaar zodat je hier heerlijk met blote voeten overheen kunt lopen.
Bekijk hier alle soorten kunstgras voor een onderhoudsvrije tuin
Tip: vergeet niet om anti-worteldoek onder het kunstgras te plaatsen. Zo weet je zeker dat je geen last krijgt van onkruid en dat je een onderhoudsvrije tuin hebt.
Plaats plantenbakken op het kunstgras voor meer groen
Liever wel wat groen in de tuin? Dan kun je aan bijvoorbeeld de zijkanten van het kunstgras plantenbakken plaatsen met mooie beplanting. Zorg hierbij ervoor dat je zo min mogelijk grond ziet waar onkruid doorheen kan komen. Zo kun je bijvoorbeeld de open plekken bedekken met bodembedekkers.
Plantenbakken die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld polyester plantenbakken of cortenstaal plantenbakken. Bij polyester plantenbakken hoef je maar eens per jaar een doekje over de bak te halen om ze weer te laten stralen. Cortenstaal plantenbakken hebben verder geen onderhoud nodig. Let hierbij wel op dat cortenstaal het eerste jaar wat roestwater kan afgeven.

Kies voor tegels die onderhoudsvriendelijk zijn
Kies je voor tegels in de tuin? Tegels die gemaakt zijn van basalt, keramiek of graniet hebben weinig onderhoud nodig. Een goedkoper alternatief zijn tegels van beton!
Wat laatste tips voor een mooie onderhoudsvrije tuin
Houd er rekening mee dat water wel goed moet kunnen weglopen in de tuin. Leg dus niet heel de tuin vol met tegels en let goed op bij het kiezen van het juiste kunstgras. Je wilt natuurlijk niet bij iedere regenbui een flinke waterplas in de tuin hebben staan!
Ook je schutting kan onderhoudsvrij zijn. Je ziet ze hier en daar al in de achtertuinen oppoppen: polyester schuttingen. Net zoals de polyester plantenbakken die we eerder hebben benoemd, zijn polyester schuttingen ook onderhoudsvriendelijk!
Wil je nog wel iets in de tuin te doen hebben? Dan kun je ook kiezen voor een kant en klaar haag als erfafscheiding. Een kant en klaar haag hoef je maar twee maal er jaar even bij te knippen met de heggenschaar. Dit doe je in het voor- en najaar. Met een groenblijvende kant en klaar haagsoort, zoals de Hedera, geniet je het hele jaar door van een groene tuin vol privacy.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *